OM LILLA TYRESÖ

Oavsett om det du söker är en plats för avkoppling, en mötesplats eller en sammankomst i goda vänners lag, så är Lilla Tyresö den perfekta platsen för just det. Med sin närhet till god kommunikation, sina bekväma rum och vackra lokaler för såväl middagar som mingel och konferenser, kan du ordna den perfekta sammankomsten. Vandrarhemmet är uppdelat på tre byggnader, Prinsvillan, Handelsboden och Lakejvillan. 

GROW TYRESÖ - GROW = Goal - Reality - Options - Will

Sedan hösten 2015 driver vi även ett Socialt arbetsintegrerat företag, Grow Tyresö. Vi vill att alla ska få en chans att utvecklas efter sin egen förmåga. Individuell planering med blicken framåt är vårt fokus. Vad behöver just du träna på eller ha extra stöttning i? Vi jobbar för att du ska komma från oss med en klarare självförståelse om vad just du har för kapacitet & styrkor om det så är för hel/halv eller deltid i arbete, studier eller annat.  Arbetsträning efter deltagarens egna förmåga. Delaktighet för alla medarbetare. 

Kontakt:
www.growtyreso.se
telefon: 08-770 03 04
e-mail: info@growtyreso.se 

HISTORIEN

Tyresö Slott & Parks gedigna och spännande historia går tillbaka till mitten av 1600-talet. Då byggdes de ståtliga byggnader som än idag fylls med aktivitet. Huvudflygeln på slottet restaurerades under 1990-talet och fungerar numera som museum genom Nordiska Museets försorg.

Lilla Tyresö Vandrarhem ligger i kanten av Tyresö Slottspark på kulturhistorisk mark vid kalvfjärdens inlopp. Redan på 1400-talet byggdes stenborgen Tyresöhus på kullen där vandrarhemmet ligger. Borgen brann ner (I Prinsvillans trädgård, och under dess fundament går det att se resterna av det som en gång i tiden var Tyresö Hus.) Anläggningen består idag av tre byggnader, Prinsvillan, Handelsboden och Lakejvillan

Prinsvillan uppfördes på 1880-talet som en rättarbostad på den gamla borggrunden. Under åren 1894-1912 hyrde Prins Eugen Prinsvillan som sommarbostad. Här träffade han varje sommar sina konstnärsvänner. Det var här som Prinsen målade sitt kanske mest kända konstverk, ”Molnet”.

HISTORISKA BILDER

Handelsboden, I slutet av 1800-talet byggdes också Handelsboden. Här kunde Tyresöborna handla allt det de inte kunde odla själva, såsom kryddor, tyger och andra förbruksvaror. Huset kom att bli en naturlig knytpunkt i trakten och kom att förenkla Tyresöbornas vardag. Tidigare hade de varit tvungna att ta sig hela vägen in till Stockholm för att handla sina varor.

Lakejvillan, ett hus som fick stå kvar när de flesta husen revs på Lilla Tyresö var Lakejvillan. Det är således med god marginal, det äldsta huset på gården. Hur gammalt det är, vet faktiskt ingen. Huset har i alla fall under åren som gått fyllts med än den ena och än den andra verksamheten. Bland annat har ett karamellkokeri funnits i källaren och en gång i tiden var huset bostad för den något mer finklädda delen av gårdspersonalen – lakejerna. Därav villans namn.